Vaktherapie

JJILELYSTAD_Behandeling_Vaktherapie

Veel jongeren in JJI Lelystad zijn verbaal minder goed ontwikkeld. Vaktherapie in de vorm van beeldende therapie, muziektherapie, dramatherapie en psychomotore therapie helpt ze om zich op een andere manier te uiten en dus beter te ontwikkelen.

Bij vaktherapie werken jongeren met een therapeut via oefeningen en opdrachten aan dingen die ze moeilijk vinden, zoals het uiten van emoties, het aangeven van grenzen en het samenwerken met anderen. Welke therapievorm helpt, hangt af van iemands achtergrond en problematiek en is dus per jongere verschillend. Bij ons kiezen jongeren dan ook zelf wat het beste bij hen past. Vaktherapie is maatwerk, waar het gaat om het type therapie, te gebruiken materialen en persoonlijke doelen.

In JJI Lelystad hebben jongeren de keuze uit beeldende therapie, muziektherapie, dramatherapie en psychomotore therapie.

  • Tijdens beeldende therapie werken jongeren met materialen die door hun vorm of samenstelling allemaal hun eigen mogelijkheden hebben. Beeldende therapie helpt jongeren om grip te krijgen op hun problemen en te oefenen.
  • Via muziektherapie leren jongeren via muziek omgaan met dingen waar ze moeite mee hebben. Het leren bespelen van een instrument, het opnemen van een rap of met anderen muziek maken helpt jongeren bij het begrijpen van hun eigen gedrag en het ontdekken van het waarom achter hun daden.
  • Bij dramatherapie werken jongeren met technieken uit de toneelwereld. Via deze technieken kunnen ze laten zien wat hen dwarszit en leren handelen in bepaalde lastige situaties.
  • Psychomotore therapie ten slotte gebruikt sport of sportsituaties om jongeren in beweging te krijgen.

Veel jongeren in JJI Lelystad kunnen wat ze tijdens interventies hebben geleerd lastig toepassen in andere, nieuwe situaties. Vaktherapie brengt jongeren via ‘het op een andere manier oefenen’ in een andere setting in beweging. Dit helpt om bepaalde handelingen of specifiek gedrag te generaliseren en interventies breder te dragen. Door de hechte samenwerking met hun mentor krijgen jongeren ook de kans om aangeleerde inzichten en gedragsalternatieven op de leefgroep te oefenen. Hierin schuilt een belangrijke residentiële meerwaarde van JJI Lelystad.
 

Meer weten?

Bekijk hier onze brochures en folders.


Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

roundicon-call

088 - 779 55 60

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-aanvragenzorg

Aanvragen zorg