EMDR

JJILELYSTAD_behandeling_emdr

Sommige jongeren in JJI Lelystad hebben zoveel last van een traumatische ervaring dat dit hun behandeling in de weg staat. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) helpt om nare ervaringen snel een plekje te geven.

Jongeren in JJI Leystad hebben vaak veel gezien en meegemaakt. Soms roept het denken aan een concrete, akelige gebeurtenis na jaren nog steeds emotionele reacties op. Tijdens een eerste EMDR-sessie vraagt de therapeut om beelden, gedachten en gevoelen van een specifieke gebeurtenis terug te halen.
 

Verwerking

Vervolgens start het verwerkingsproces, waarbij de therapeut vraagt de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen en met de ogen handgebaren te volgen. Soms gebruikt de therapeut links-rechtsgeluiden via een koptelefoon of links-rechtsaanrakingen op de knieën.
 

Minder bedreigend

Vaak leidt de EMDR-procedure tot een gedachten- en beeldenstroom, in combinatie met gevoelens en lichamelijke sensaties. Na elke set geven jongeren aan wat er is veranderd, waarna een nieuwe set volgt. Stap voor stap verliezen gedachten hun emotionele lading, zodat jongeren gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis kunnen terugdenken. Ook komt het voor dat spontaan nieuwe gedachten ontstaan en de gebeurtenis in kwestie een minder bedreigende betekenis krijgt.

In JJI Lelystad houden we extra rekening met jongeren met een traumatisch verleden. Ze krijgen extra ondersteuning van een persoonlijke mentor en waar mogelijk, bieden we ze een plekje op een rustige afdeling.
 

Meer weten?

Bekijk hier onze brochures en folders.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

roundicon-call

088 - 779 55 60

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-aanvragenzorg

Aanvragen zorg